Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Doorzoekingen in bierfraudezaak

De FIOD heeft vandaag acht doorzoekingen verricht (in Nijkerk, Putten, Rotterdam, Heusden en Linne) in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar bierfraude met de merken Heineken en Amstel. Naast de administratie en digitale gegevensdragers zijn er krimpdoppen in beslag genomen. Het onderzoek is gestart na een aangifte en staat onder leiding van het Functioneel Parket.

De verdenking is dat verdachten merkenfraude en valsheid in geschrifte hebben gepleegd. Zij zouden dit hebben gedaan door merkloos bier als Heineken- en Amstelbier te verkopen en daarvoor vermoedelijk biervaten hebben voorzien van de merknaam en de beeldmerken van Heineken en Amstel en ook dat zij deze vaten zouden hebben gevuld met merkloos bier. Verder worden zij ervan verdacht dat zij merkloos bier hebben verkocht dat werd getapt vanuit biertaps waarop de merknaam en het beeldmerk van Heineken zichtbaar was.

Er is aanleiding om te vermoeden dat verschillende Nederlandse brouwerijen het slachtoffer zijn geworden van deze fraude.

Merkenfraude en voedselveiligheid

Merken zijn beschermd in Nederland. Het is verboden merkartikelen na te maken en het is niet toegestaan om in valse merkartikelen te handelen. Inbreuken op intellectuele eigendomsrechten zijn uitgegroeid tot een fenomeen met internationale dimensies. Dit heeft niet alleen ernstige economische gevolgen, maar het brengt ook de consumentenbescherming in het gedrang. Fraude met voedsel misleidt de consument en maakt het ook onmogelijk voor de overheid om toezicht te houden. Het kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid omdat niet precies bekend is wat in het product zit. Er kunnen stoffen in zitten waar mensen allergisch voor zijn.

Wanneer er levensmiddelen worden nagemaakt heeft merkvervalsing als bijkomend risico dat de traceerbaarheid in gevaar komt. Een voedselproducent moet snel kunnen achterhalen waar zijn producten vandaan komen en waar ze naar toe gaan. Zo kan een bedrijf een onveilig product snel van de markt halen en vernietigen als dat nodig is. Wanneer er sprake is van merkvervalsing is de keten niet traceerbaar en kunnen producten niet van de markt gehaald worden.

In dit onderzoek is er geen aanleiding om te vermoeden dat het verkochte bier een gevaar voor de voedselveiligheid heeft opgeleverd.

Voor inlichtingen: Wietske Visser 06 18 60 77 61

Categorie