Onderzoek naar fraude met Tegemoetkoming Vaste Lasten
Publicatiedatum 28-01-2021, 10:05
In een strafrechtelijk onderzoek heeft de FIOD gisteren een woning in Den Haag doorzocht. Het vermoeden is dat de bewoners van dit adres als tussenpersonen voor tientallen ondernemingen Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) hebben aangevraagd. Het vermoeden is dat daarmee ten onrechte TVL uitgekeerd. De bewoners zijn mogelijk in het buitenland. Vooralsnog worden aanhoudingen niet uitgesloten.
Banken hebben signalen gegeven over bijboekingen op rekeningen van ondernemers, waarvan zij vermoedden dat er sprake was van fraude. Uit strafrechtelijk onderzoek van de FIOD bleek bijvoorbeeld dat met één IP-adres, dat door tussenpersonen werd gebruikt, de aanvragen TVL voor ondernemers werden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Valse aanvragen
TVL is voor ondernemers die omzet verliezen en daardoor in de problemen komen met het betalen van hun vaste lasten. Om in aanmerking te komen voor TVL geldt een aantal voorwaarden, zoals een omzetverlies van minimaal 30%. Het vermoeden is dat de verdachte tussenpersonen ter onderbouwing van de aanvragen een veel hogere omzet hebben opgeven dan de daadwerkelijk behaalde omzet, zoals die bekend is bij de Belastingdienst. Deze ingediende aanvragen zijn daardoor vals.
Strafrechtelijke vervolging
Er zijn ook ondernemers die mogelijk een deel van de ontvangen TVL aan de verdachte tussenpersonen hebben moeten afdragen. De tussenpersonen en de ondernemers in dit onderzoek worden verdacht van valsheid in geschrift en oplichting en zullen strafrechtelijk worden vervolgd. Vermoedelijk verblijft een groot deel van de betreffende ondernemers in het buitenland.
Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.
Optreden tegen misbruik coronacrisis
De coronacrisis haalt bij heel veel mensen het beste naar boven. Helaas zien sommigen kansen voor fraude. Financieel misbruik maken van de coronacrisis is maatschappelijk onacceptabel, omdat gebruik gemaakt wordt van gemeenschapsgeld. De opsporingsdiensten en het OM geven prioriteit aan de bestrijding van misbruik van deze situatie en treden hiertegen op. Indien mogelijk met een snelle interventie gericht op het stoppen hiervan.
Voorkomen misbruik
Om misbruik zoveel mogelijk tegen te gaan heeft RVO een uitgebreid systeem ingericht. Op basis van deze meldingen is het systeem aangescherpt, zoals aanpassing van het risicoprofiel, aanscherping van de uitbetaling van voorschotten en controle op basis van gegevens van de Belastingdienst. Lees hier het volledige persbericht van 14 januari 2021.
Informatie: Wietske Visser, 06 – 18 60 77 61