Vijf mannen aangehouden voor oplichting met COVID-beschermingsmiddelen
Publicatiedatum 13-04-2021, 15:04
Vandaag heeft de FIOD vijf mannen aangehouden en in verzekering gesteld. Zij zijn tussen de 27 en 35 jaar en worden verdacht van witwassen, oplichting en deelname aan een criminele organisatie. Tevens zijn zes woningen doorzocht in Amsterdam, Almere, Dordrecht, Eindhoven, ’s‑Hertogenbosch en Hoogstraten in België en twee opslagboxen in Tilburg en Oss. In dit onderzoek is samengewerkt met de Belgische politie. Er is onder andere beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, mobiele telefoons, een auto, contant geld, een nepwapen en drugs.
De FIOD is een strafrechtelijk onderzoek gestart na aangifte van een bank. Het vermoeden is dat een 35-jarige hoofdverdachte uit Amsterdam vorig jaar COVID-19 beschermingsmiddelen aanbood en verkocht via frauduleuze websites. Hij gebruikte vermoedelijk voor het innen van de gelden bankrekeningen van geldezels, waarbij het geld doorgaans direct contant van hun bankrekening werd opgenomen. De verkochte producten werden echter niet geleverd.
Vermoedelijk maakt de Amsterdammer deel uit van een crimineel netwerk dat zich onder andere bezig houdt met oplichting met COVID-beschermingsmiddelen en witwassen. Daarbij worden bankrekeningen van mogelijk tientallen geldezels gebruikt.
Verder bestaat het vermoeden dat een aantal van de aangehouden verdachten misbruik maakt van overheidsgelden, zijnde ontvangsten op basis van de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Dit is een regeling voor ondernemers met omzetverlies door coronamaatregelen.
Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.
Geldezels
Een geldezel stelt zijn bankpas of –rekening ter beschikking, die door oplichters en andere criminelen worden gebruikt om crimineel verkregen geld weg te sluizen en krijgt daarvoor doorgaans een kleine vergoeding. De geldezel is echter wel aansprakelijk voor het verdwenen geld. Daarnaast wordt de bankrekening van de geldezel geblokkeerd en kan de geldezel moeilijk een nieuwe bankrekening openen. Omdat je verder als geldezel centraal geregistreerd wordt, heeft dit grote gevolgen voor elk contact met een bank in de toekomst. Geldezels worden doorgaans met een mooi verhaal gestrikt op een schoolplein, via een kennis of sociale media. Geldezel spelen lijkt makkelijk geld verdienen, maar is strafbaar.
Optreden tegen misbruik coronacrisis
De coronacrisis haalt bij heel veel mensen het beste naar boven. Helaas zien sommigen echter ook kansen voor fraude. Misbruik maken van de coronacrisis is maatschappelijk onacceptabel. De opsporingsdiensten en het OM geven prioriteit aan de bestrijding van misbruik van deze situatie en treden hiertegen op. Indien mogelijk met een snelle interventie gericht op het stoppen hiervan.
Aanpak witwassen
Het voorkomen en bestrijden van witwassen bestaat uit een verscheidenheid aan maatregelen en wetgeving die tezamen moet zorgen voor een effectieve aanpak. Dit begint aan de voorkant met preventie en effectieve wet- en regelgeving, in het toezicht met effectieve poortwachters en aan de achterkant met de opsporing.
Voor informatie: Wietske Visser, 06 – 18 60 77 61