Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Mannen aangehouden voor belastingfraude en witwassen

De FIOD heeft op woensdag 2 oktober twee mannen in Den Haag aangehouden en een doorzoeking in een woning verricht in twee strafrechtelijke onderzoeken. Een 33-jarige man zonder bekende vaste woon- en verblijfplaats wordt verdacht van belastingfraude, de 27-jarige uit Nijmegen van witwassen. Beide mannen zijn meegenomen voor verhoor. Een woning in Den Haag is doorzocht en daarbij is beslag gelegd op gegevensdragers, een duur horloge, circa 23.000 euro contant geld en een dure auto. Een vuurwapen met bijbehorende munitie, andere munitie en lachgaspatronen die ook in de woning werden aangetroffen, zijn overgedragen aan de politie.

Het strafrechtelijke onderzoek naar de 33-jarige verdachte startte na een signaal van de Belastingdienst. Het was onbekend waar de man verbleef, maar toen hij op de radar kwam, is hij buiten heterdaad aangehouden. De man, eigenaar van een onderneming, diende zijn aangiften omzetbelasting in, maar gaf vermoedelijk opzettelijk slechts een klein deel van zijn inkomsten op. Uit onderzoek kwam naar voren dat hij veel meer omzet had genoten dan dat hij in zijn aangiften omzetbelasting opgaf. Ook verstrekte hij onvoldoende administratie en inlichtingen aan de fiscus. Het totale nadeel voor de Staat wordt geschat op meer dan 194.000 euro. De verdachte zit in voorarrest en wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Tijdens het onderzoek naar belastingfraude stuitte de FIOD op de 27-jarige verdachte. De man werd op heterdaad aangehouden toen hij de woning van de 33-jarige verdacht verliet. Hij had 30.000 euro contant geld op zak, waarvoor hij geen aannemelijke verklaring had. Het opsporingsteam van de FIOD vermoedt dat het geld is witgewassen en is een onderzoek gestart.

Beide onderzoeken staan onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Belastingfraude ondermijnt het systeem

De Belastingdienst moet erop kunnen vertrouwen dat burgers, bedrijven en zeker ook belastingadviseurs juiste belastingaangiften doen. Fraude ondermijnt het systeem. Door belastingfraude loopt Nederland inkomsten mis. Ook ondermijnt fraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid. Daarom wordt het krachtig aangepakt. Dat geldt in het bijzonder als het omzetbelastingsysteem wordt misbruikt als pinautomaat van de Belastingdienst.

Ter informatie!  Aanpak witwassen prioriteit

De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Voor informatie: Wietske Visser, 06 – 18 60 77 61
fiod.persvoorlichting@belastingdienst.nl

Categorie :