Aanhoudingen in FIOD-onderzoek naar faillissementsfraude, oplichting en witwassen
Publicatiedatum 05-06-2020, 9:00
Gisteren heeft de FIOD twee mannen (51 en 42 jaar) uit Amsterdam en Leeuwarden aangehouden op verdenking van faillissementsfraude, oplichting en witwassen. Een 32-jarige vrouw uit Amsterdam, die niet is aangehouden, wordt verdacht van witwassen. Er zijn doorzoekingen gedaan in een woning en bedrijfspand in Amsterdam en een woning in Leeuwarden. Daarbij is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, bankrekeningen, een Audi A7, sieraden, designer kleding en tassen.
Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na een melding bij Meld Misdaad Anoniem over de verkoop van obligaties aan particuliere beleggers, waarvan rendementen slechts gedeeltelijk of niet werden uitbetaald. Tevens hadden curatoren melding gemaakt van het vermoeden dat verdachten faillissementsfraude pleegden door geen administratie te voeren en te bewaren en goederen te onttrekken aan de boedel vóór het faillissement.
Uit onderzoek van de FIOD blijkt het vermoeden dat geld verkregen met faillissementsfraude en oplichting is witgewassen. De verdachten hebben verschillende bedrijven op hun naam en op de vele bankrekeningen van deze bedrijven en de verdachten worden grote bedragen heen en weer geboekt.
Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.
Faillissementsfraude ondermijnt
Handel berust in belangrijke mate op vertrouwen. Faillissementsfraude ondermijnt het vertrouwen in het handelsverkeer, verstoort de concurrentieverhoudingen en brengt de maatschappij schade toe. Om te zorgen dat burgers en bedrijven vertrouwen kunnen hebben in het handelsverkeer is de aanpak van faillissementsfraude van groot belang.
Aanpak witwassen prioriteit
De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.
Inlichtingen: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61