Aanhoudingen in onderzoek naar fraude met taxatierapporten en bpm-aangiften
Publicatiedatum 29-09-2023, 8:55
Op 26 september zijn twee mannen (30 en 33 jaar) uit Den Haag aangehouden. Zij worden verdacht van het medeplegen van het doen van onjuiste aangiften bpm (belastingen voor personenauto’s en motorrijtuigen) en valsheid in geschrift. Een kantoorpand in Rijswijk is doorzocht. Er is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie, bankrekeningen, drie auto’s en een motor.
Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na een melding van de Belastingdienst. Geconstateerd was dat verschillende Duitse ondernemers auto’s hadden gefactureerd aan een Nederlands bedrijf, maar dat dit fiscaal niet op de juiste wijze was verantwoord. Voor deze auto’s uit het buitenland werd bij het doen van de verplichte bpm-aangiften in alle gevallen gebruik gemaakt van taxatierapporten gemaakt op naam van de eenmanszaak van de 33-jarige verdachte. Het vermoeden is dat in de taxatierapporten van alle auto’s opzettelijk te hoge schadebedragen vermeld werden. Zo waren deze schadebedragen telkens veel hoger dan de werkelijke aanschafprijs van de door cliënten aangekochte auto’s. Daardoor zijn de bpm-aangiften, waar de taxatierapporten voor nodig waren, door deze cliënten vermoedelijk opzettelijk onjuist gedaan.
Uit onderzoek van de FIOD ontstond het vermoeden dat deze werkwijze al diverse jaren en op grote schaal is toegepast bij klanten (bedrijven en particulieren) van de eenmanszaak. Hierdoor is aan de Belastingdienst te weinig bpm is afgedragen.
Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.
Zelf melden
Betrokken belastingplichtigen kunnen zich nu ook zelf melden bij de FIOD door een e-mailbericht te sturen naar fiod.infodesk@belastingdienst.nl met vermelding ‘BPM’ in de onderwerpregel. Een dergelijke melding en het verlenen van medewerking aan een onderzoek kan - afhankelijk van de concrete omstandigheden - als strafverminderende omstandigheid worden meegewogen.
Belastingfraude kan systeem ondermijnen
De Belastingdienst moet erop kunnen vertrouwen dat burgers en bedrijven juiste belastingaangiften doen. Fraude kan het systeem ondermijnen. Door belastingfraude loopt Nederland inkomsten mis. Ook ondermijnt fraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid. Daarom wordt het aangepakt.
Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61
fiod.persvoorlichting@belastingdienst.nl