Aanhoudingen in onderzoek naar grensoverschrijdende drugssmokkel en witwassen
Publicatiedatum 01-02-2019, 15:59
De FIOD heeft vandaag 7 aanhoudingen verricht in een internationaal onderzoek met Duitsland naar grensoverschrijdende drugssmokkel en witwassen. Het gaat om 6 mannen (27, 30, 32, 33 en 56 jaar) en 1 vrouw (20 jaar) uit Breda, Enschede en Almelo. Er werd bij deze actie nauw samengewerkt met de Duitse autoriteiten, politie Oost-Nederland en met een zoekteam van Defensie. De Douane was aanwezig met geld- en drugshonden. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.
De FIOD heeft doorzoekingen gedaan in 6 woningen en 2 bedrijfspanden in de omgeving van Almelo en Enschede. Daarbij is beslag gelegd op: administratie, verdovende middelen, verpakkingsmateriaal zoals enveloppen en plastic zakjes. Tegelijk met de actie in Nederland werden in Duitsland diverse doorzoekingen en 5 aanhoudingen verricht. In Duitsland is 40 kilo amfetaminen in beslaggenomen.
Uit onderzoek is naar voren gekomen dat een criminele organisatie zich in de grensstreek bij Almelo bezighoudt met de handel in harddrugs, softdrugs en synthetische drugs. De 2 hoofdverdachten, een 31-jarige Nederlander uit Enschede en zijn 27-jarige in Duitsland woonachtige broer, zijn vandaag in Duitsland aangehouden. Zij worden verdacht van de in- en verkoop evenals de uitvoer van verdovende middelen.
De twee broers maakten waarschijnlijk gebruik van een aantal personen in Nederland die de pakketten met verdovende middelen gereed maakten voor verzending (de inpakkers) en een aantal personen die als koerier de postpakketten vervoerden naar brievenbussen in Duitsland. De 7 in Nederland aangehouden verdachten zijn vermoedelijk inpakkers en koeriers. Een van hen hield zich waarschijnlijk (ook) bezig met het verdelen van de bestellingen.
Uit het Duitse strafrechtelijk onderzoek is naar voren gekomen dat er dagelijks waarschijnlijk tussen de 5 en 10 kilo verdovende middelen vanuit Nederland naar Duitsland wordt vervoerd. De werkelijke omvang en het in totaal verdiende geld is onderwerp van onderzoek.
Het vermoeden is dat de bestellingen door afnemers worden gedaan via het Darkweb waarna deze in Nederland worden verwerkt. De betalingen vinden waarschijnlijk grotendeels plaats in Bitcoins of andere crypto.
Witwassen
Met de handel in verdovende middelen wordt veel geld verdiend. Ook gaat er deze handel veel contant geld om of worden betalingen in Bitcoins omgezet in contanten. Uit dit onderzoek komt naar voren dat de 2 broers beiden over grote hoeveelheden gelden lijken te beschikken. Dit stelt hen in staat grote uitgaven te doen terwijl daar geen legale bron van inkomsten tegenover staat. Het vermoeden is dat er derden worden ingezet om deze gelden wit te wassen.
Samenwerking JIT
In november 2018 hebben het Functioneel Parket en de Staatsanwaltschaft Münster een overeenkomst getekend voor een JIT (Joint Investigation Team), gecoördineerd door Eurojust. Hierin is onder ander afgesproken dat Duitsland zich in dit onderzoek met name zou richten op de handel in de verdovende middelen en de FIOD zich voornamelijk zou richten op het witwassen van de criminele gelden
Inzet defensie
Defensie ondersteunde in deze zaak met een gespecialiseerd zoekteam. Deze zoekteams kunnen moeilijke zoekopdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld in zeer kleine ruimtes, of ruimtes met weinig of geen licht en ook in onveilige situaties. De zoekspecialisten gebruiken hun zintuigen om veranderingen in de omgeving te ontdekken en ook maken ze gebruik van geavanceerde middelen als een grondradar. Met een grondradar kan een zoekteam tot enkele meters in de bodem te kijken, of door muren en objecten om bijvoorbeeld verborgen ruimtes te ontdekken. Politie en justitie doen vaak een beroep op de zoekteams van Defensie. Een militaire inzet gebeurt altijd onder gezag van de officier van Justitie.
Voor inlichtingen: Wietske Visser, 06 – 18 60 77 61