Babbeltruc waarbij de naam van de Belastingdienst wordt misbruikt
Publicatiedatum 15-06-2017, 12:00
De FIOD heeft vandaag 3 doorzoekingen verricht in woningen in Arnhem en 2 verdachten (man van 25 en vrouw van 22 jaar) aangehouden in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar oplichting, witwassen, afpersing en bedreiging. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van het Functioneel Parket. De groepering waarvan de verdachten deel uit maken bewegen onschuldige burgers door middel van een ‘babbeltruc’ om geld over te maken op bankrekeningen waarover zij speciaal voor dit doel beschikken.
Verdachten doen zich in telefoongesprekken onder andere voor als medewerkers van de Belastingdienst en van deurwaarderskantoren. Zij geven aan dat er belastingschulden openstaan die direct betaald dienen te worden omdat er anders beslag wordt gelegd. Het geld diende tijdens het telefoongesprek te worden gestort op rekeningen van zogenaamde geldezels - katvangers die hun bankrekening tegen beloning laten misbruiken voor criminele activiteiten. Nadat het geld digitaal was overgemaakt werd het gestorte geld, nog steeds tijdens het eerste telefoongesprek, door handlangers contant gepind of gebruikt voor de aanschaf van elektronica. De groepering beschikt zowel over de pinpas als de pincode van de rekening van de geldezel. De elektronica werd de zelfde dag teruggebracht en omgewisseld naar contant geld. Uit het onderzoek komt naar voren dat geldezels werden afgeperst/bedreigd met een vuurwapen als zij niet meewerkten.
Belastingdienst
Geregeld worden namens de Belastingdienst valse e-mails en valse brieven verstuurd, en valse telefoontjes gepleegd. Er zijn zelfs valse apps gevonden en er worden valse WhatsApp-berichten gestuurd. De afzender lijkt de Belastingdienst, maar is dat niet. Voor het melden van (vermoedelijk) valse e-mails, telefoontjes of WhatsApp-berichten heeft de Belastingdienst een speciaal meldpunt. Wanneer mensen vermoeden in aanraking te zijn gekomen met phishing, vraagt de Belastingdienst dit te melden via valse-email@belastingdienst.nl. Ook is het mogelijk op de website van de Belastingdienst na te kijken welke rekeningnummers van de Belastingdienst zijn.
Geldezels
De groepering maakt gebruik van geldezels. Dit zijn vaak jongeren en/of verslaafden die tegen een vergoeding tijdelijke grote geldbedragen op hun rekening laten zetten. Hierdoor wordt crimineel geld witgewassen. De gevolgen voor deze geldezels zijn groot. Ze krijgen een strafblad, moeten vaak het criminele geld dat over de bankrekening is gelopen terugbetalen en kunnen 8 jaar lang geen gebruik maken van financiële diensten van banken.
Voor inlichtingen: Wietske Visser - 06 18 60 77 61