Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

BTW carrouselfraude met dure auto’s

De FIOD heeft op 16 januari doorzoekingen gedaan bij 3 autoverkoopbedrijven in de gemeenten Apeldoorn en Hillegom, in een woning in Zandvoort en een accountskantoor in Zwanenburg. Ook is bij 2 accountantskantoren in Elst Gld en Ruurlo administratie gevorderd.

De doorzoekingen vonden plaats in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke BTW carrouselfraude bij de levering van dure auto’s vanuit Spanje, België, Duitsland en Oostenrijk via Nederland aan afnemers in Oost-Europa. Er is beslag gelegd op grote hoeveelheden administratie, wapens, een Aston Martin en contant geld.
De zaak is aan het licht gekomen na signalen uit het Europese VAT Information Exchange System, waarna de Belastingdienst bij betreffende ondernemingen een boekenonderzoek heeft ingesteld. Daaruit kwam naar voren dat over de periode eind 2014 tot en met begin 2016 voor ruim 4,5 mln euro aan auto’s is gekocht en over deze aankopen geen BTW is betaald. De Belastingdienst is vermoedelijk ca. 1,7 miljoen euro aan belastinggeld misgelopen.

De verdenking is dat de verdachte autoverkoopbedrijven samenwerken en een BTW carrouselfraude hebben opgezet om ten laste van de Belastingdienst meer winst te behalen. Uit FIOD-onderzoek blijkt dat voornamelijk dure (on-gekentekende) auto’s vanuit Spanje, België, Duitsland en Oostenrijk via Nederland worden geleverd aan afnemers in Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Duitsland. In Nederland worden de auto’s gekocht door ploffers die de auto’s in Nederland doorverkopen aan een verdacht autoverkoopbedrijf. De ploffer brengt BTW in rekening aan de koper en draagt geen BTW af. Terwijl de koper de BTW wel aftrekt. Op deze wijze wordt een fiscaal voordeel genoten.

BTW carrouselfraude

Bij BTW carrouselfraude draagt een ondernemer geen BTW af aan de Belastingdienst, terwijl hij zijn afnemers die BTW wel in rekening brengt. Bij BTW carrouselfraude zijn altijd meer bedrijven betrokken (minstens 3) waarbij minimaal 1 bedrijf de ontvangen BTW niet afdraagt.

BTW carrouselfraude kent vele vormen. Wat altijd hetzelfde is, is dat ergens in de handelsketen tenminste 1 ondernemer goederen of diensten mét BTW verkoopt, maar deze BTW niet afdraagt aan de fiscus. De ondernemer houdt de ontvangen BTW zelf en benadeelt zo de schatkist.
Bij BTW carrouselfraude zit de handelsketen vaak ingewikkeld in elkaar. En de fraude gaat over verschillende EU-landen heen. Doordat de fraude zo ingewikkeld is opgezet, worden de Belastingdienst en goedwillende ondernemers misleid.

BTW carrouselfraude is maatschappelijk ontwrichtend en ondermijnt het belastingsysteem. Het is concurrentievervalsend en benadeelt niet alle de eerlijke bedrijven, maar ook de belastingbetaler. Naar schatting kost het de verschillende Europese schatkisten een bedrag van ongeveer € 200 miljard.

Voor informatie: Wietske Visser, 06 – 18 60 77 61

Categorie