Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Cartoon

Het werk van de FIOD is lange tijd min of meer onzichtbaar geweest voor het grote publiek. Dat lag aan de aard van het werk. Ook leefde binnen de organisatie de opvatting dat fraudeurs in stilte effectiever konden worden opgespoord. In de jaren 80 van de vorige eeuw verandert die houding langzaam. De regering zet dan vol in op de opsporing en bestrijding van witwassen en fraude en communiceert geregeld over de rol van de FIOD daarin. Naar aanleiding van de zaak Slavenburg (1984), waarin wordt onthuld hoe banken actief meewerkten aan het verbergen van zwart geld, wordt de FIOD steeds bekender. En wordt ook steeds vaker onderwerp van de grappen van cartoonisten..

Op Vlinderjacht

De afbeelding is een zwart op wit pentekening. Een man in een pak met slipjas en hoge hoed probeert vlinders te vangen met het net dat hij in zijn handen heeft. De man staat symbool voor de FIOD. De vlinders staan symbool voor geheim geld.
Op vlinderjacht. Tekenaar: Henk Gijsbers, ca. 1988

In deze tekening verbeeld de tekenaar Henk Gijsbers de overactieve houding van de Fiod in de tachtiger jaren van de vorige eeuw. De FIOD-ambtenaar jaagt als Meester Prikkebeen achter de vlinders aan, oftewel verborgen en verzwegen geld.

(Eigendom Belasting & Douane Museum)