Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Doorzoekingen in faillissementsfraude onderzoek

Op woensdag 20 april 2022 heeft de FIOD doorzoekingen verricht in een woning en een bedrijfspand in de gemeente Emmen. De verdachten van het strafrechtelijk onderzoek, waaronder een echtpaar van 34 en 37 jaar uit de gemeente Emmen, worden onder meer verdacht van faillissementsfraude, belastingfraude, valsheid in geschrifte en misbruik van covid-19 subsidies. Tijdens de doorzoekingen is er beslag gelegd op de administratie, digitale gegevensdragers, cryptovaluta, contant geld en een caravan.

Het onderzoek van de FIOD startte na een aangifte van faillissementsfraude door een curator. De man was bestuurder en aandeelhouder van verschillende besloten vennootschappen. Meerdere van zijn vennootschappen zijn failliet verklaard dan wel opgeheven via turbo-liquidaties, een snelle manier om een BV, stichting of andere vennootschap op te heffen. De curator deed onderzoek naar twee failliete vennootschappen. Ondanks herhaaldelijke verzoeken van de curator werden door de man onder meer niet de gevraagde inlichtingen of administratie verstrekt. De twee onderzochte failliete vennootschappen lieten voor bijna 3,2 miljoen euro aan onbetaalde crediteuren achter.

De FIOD verdenkt de vennootschappen ook van het opzettelijk doen van onjuiste aangifte omzetbelasting en het niet voeren van een administratie. Tijdens een boekenonderzoek door de Belastingdienst naar meerdere vennootschappen kwamen niet de volledige administraties naar boven. Er is door de vennootschappen vermoedelijk 106.995 euro te weinig omzetbelasting betaald.

Gefingeerd dienstverband

Tijdens het boekenonderzoek van de Belastingdienst naar één van de vennootschappen kwam ook een vermoedelijk gefingeerd dienstverband van de echtgenote naar voren. Met een waarschijnlijk valse werkgeversverklaring kon de vrouw een hypothecaire lening afsluiten. Ook zijn deze loongegevens vermoedelijk gebruikt voor het aanvragen en ontvangen van Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) en het aanvragen voor Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL).

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Faillissementsfraude ondermijnt

Handel berust in belangrijke mate op vertrouwen. Faillissementsfraude ondermijnt het vertrouwen in het handelsverkeer, verstoort de concurrentieverhoudingen en brengt de maatschappij schade toe. Om te zorgen dat burgers en bedrijven vertrouwen kunnen hebben in het handelsverkeer is de aanpak van faillissementsfraude van groot belang.

Ter informatie!  Belastingfraude

De Belastingdienst moet erop kunnen vertrouwen dat burgers en bedrijven juiste belastingaangiften doen, van belastingadvies- en administratie kantoren wordt dit bij uitstek verwacht. Belastingfraude brengt de maatschappij schade toe. Ook ondermijnt belastingfraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid.

Ter informatie!  Optreden tegen misbruik coronacrisis

De coronacrisis haalt bij heel veel mensen het beste naar boven. Helaas zien sommigen echter ook kansen voor fraude. Misbruik maken van de coronacrisis is maatschappelijk onacceptabel. De opsporingsdiensten en het OM geven prioriteit aan de bestrijding van misbruik van deze situatie en treden hiertegen op. Indien mogelijk met een snelle interventie gericht op het stoppen hiervan.

Meer informatie: Audrey Nijhof, 06 - 50 100 261

Categorie