Drie mannen verdacht van faillissementsfraude
Publicatiedatum 07-01-2021, 15:11
Vandaag heeft de FIOD in drie woningen doorzocht in Doetinchem, Ede en de gemeente Beuningen. Drie mannen van 48, 45 en 43 jaar worden verdacht van faillissementsfraude binnen diverse ondernemingen en witwassen. Uit onderzoek blijkt dat vermoedelijk ruim 600.000 euro is onttrokken aan inmiddels failliete boedels. De schulden binnen de faillissementen zijn opgelopen tot ruim 5 miljoen euro. Verdachten hielden er een flamboyante levensstijl op na met grote woningen, luxueuze auto’s en dure horloges.
Het strafrechtelijk onderzoek is gestart nadat een curator aangifte heeft gedaan van een vermoeden van faillissementsfraude. Schuldeisers werden door verdachten voortdurend aan het lijntje gehouden en niet betaald. Ook werknemers waren al geruime tijd niet betaald. Verdachten weigeren de curator inzage te geven in de administratie van de ondernemingen.
Tijdens de schaarste van medische COVID-19 beschermingsmiddelen is bij één van de inmiddels failliete ondernemingen een grote order voor medische handschoenen geplaatst en deze is ook betaald. De betrokken onderneming had echter niet eerder gehandeld in medische beschermingsmiddelen en heeft de handschoenen nooit ingekocht. Na betaling is het geld grotendeels overgemaakt op bankrekeningen van twee van de verdachten.
Het faillissement van drie betrokken ondernemingen is vermoedelijk mede veroorzaakt door het overboeken van geld uit die ondernemingen naar privé-bankrekeningen van de drie verdachten. Tijdens de doorzoekingen is beslag gelegd op administratie, horloges, drie auto’s en een scooter. De verdachten zijn vooralsnog niet aangehouden. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.
Faillissementsfraude ondermijnt
Handel berust in belangrijke mate op vertrouwen. Faillissementsfraude ondermijnt het vertrouwen in het handelsverkeer, verstoort de concurrentieverhoudingen en brengt de maatschappij schade toe. Om te zorgen dat burgers en bedrijven vertrouwen kunnen hebben in het handelsverkeer is de aanpak van faillissementsfraude van groot belang.
Informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61