FIOD en Douane halen aanbieder van nep-Rolexen van de markt
Publicatiedatum 12-07-2017, 12:00
Gisteren heeft de FIOD een 45-jarige man uit Enschede aangehouden. De man wordt verdacht van het aanbieden van merkvervalste horloges en witwassen. De horloges werden onder andere aangeboden op Facebook en Marktplaats. Het gaat om nephorloges van bekende, dure merken, zoals Rolex. Bij doorzoekingen in de woning van verdachte is beslaggelegd op administratie, ruim 100 merkvervalste horloges en een BMW M3. De merkvervalste horloges worden vernietigd.
Deze zaak kwam aan het rollen toen de Douane zendingen uit China controleerde. De onderzochte partijen bestonden uit merkvervalste horloges, horlogebandjes en wijzerplaten. Deze waren bestemd voor de verdachte. Daarna heeft de Douane uitgezocht wat de man eerder aan geïmporteerde zendingen heeft ontvangen en werden nieuwe zendingen aan hem onderschept.
Op basis van de door de Douane verzamelde gegevens is de FIOD, samen met de Douane een strafrechtelijk onderzoek gestart. Er zijn in de periode 2015 en 2016 131 zendingen naar de verdachte gestuurd met daarin mogelijk meer dan 750 horloges. In 2017 is de invoer van de merkvervalste horloges doorgegaan. De man heeft naar schatting voor ten minste 100.000 euro aan nephorloges verkocht. De verdachte kocht de horloges tegen een laag bedrag in China en verkocht deze tegen zeer aantrekkelijke prijzen op internetsites. Ook leverde de man tegen bijbetaling een ‘Rolex-doos’ en ‘echtheidscertificaat’.
Merkenfraude, gevaar gezondheid, veiligheid, witwassen
Merken zijn beschermd in Nederland. Het is verboden merkartikelen na te maken en het is niet toegestaan om in valse merkartikelen te handelen. Inbreuken op intellectuele eigendomsrechten zijn uitgegroeid tot een fenomeen met internationale dimensies. Dit heeft niet alleen ernstige economische gevolgen, het brengt ook de consumentenbescherming in het gedrang. Daarnaast wordt het geld dat ermee verdiend wordt in veel gevallen witgewassen.
Voor inlichtingen: Wietske Visser 06 18 60 77 61