Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

FIOD houdt 3 mannen aan in fraude met gestolen elektronica

De FIOD heeft vandaag vijf doorzoekingen gedaan. Deze vonden plaats in een bedrijfspand in Hilversum en in vier woningen in de Coevorden en de gemeenten Ooststellingwerf en Roerdalen. Daarbij zijn drie mannen van 51, 37 en 31 jaar aangehouden. Zij worden verdacht van belastingfraude, witwassen, heling en verduistering in dienstbetrekking. Tijdens de doorzoekingen is beslag gelegd op administratie, digitale gegevens, een woning, contant geld, een auto en cryptovaluta.

De man heeft in vier jaar tijd ruim 520.000 euro ingezet op internet goksites. Dit geld zou afkomstig zijn uit handel in elektronica. Mede omdat hij deze inkomsten niet had aangegeven en het om een omvangrijk bedrag gaat, heeft de Belastingdienst melding gemaakt bij de FIOD.

Uit onderzoek blijkt dat de man werkt bij een elektronicabedrijf. Vermoedelijk heeft hij apparatuur bij zijn werkgever verduisterd. Analyses van de geldstromen die over verschillende bankrekeningen lopen, geven het beeld dat de 51-jarige man via de 37-jarige man grote hoeveelheden apparatuur levert aan de 31-jarige man.

Het vermoeden is dat deze laatste man de apparatuur verkoopt aan particulieren. Daarbij doet hij naar de Belastingdienst voorkomen dat het om tweedehands apparatuur gaat.  Op die manier zijn vermoedelijk onjuiste aangiften omzetbelasting gedaan en is de Nederlandse schatkist ruim 1 miljoen euro misgelopen.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Belastingfraude kan systeem ondermijnen

De Belastingdienst moet erop kunnen vertrouwen dat burgers en bedrijven juiste belastingaangiften doen. Veruit de meeste belastingplichten geven hun vermogen correct op en leveren zo gezamenlijk een bijdrage aan de schatkist. Een kleine groep doet dit niet of niet volledig en daardoor loopt de Belastingdienst jaarlijks inkomsten mis die bestemd waren voor de maatschappelijke voorzieningen. De Belastingdienst ziet er daarom op toe dat iedereen zijn vermogen aangeeft. Fraude met belastingafdrachten werkt concurrentievervalsend voor bedrijven die wel netjes aan hun betalingsverplichtingen voldoen. Ook ondermijnt fraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid. Daarom wordt het aangepakt.

Aanpak witwassen prioriteit

De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Informatie: Wietske Visser, 06 – 18 60 77 61

Categorie