Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

J5 summit: “De grens een wapen”

In de voortdurende strijd tegen financiële en fiscale criminaliteit trekt de FIOD samen op met onder andere collega’s in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, en Australië. Zij zijn partners in de Joint Chiefs of Global Tax Enforcement: beter bekend als de J5. De belastingdiensten en opsporingsdiensten (zoals de FIOD) van deze 5 landen, bundelen hun krachten om financiële en fiscale criminaliteit mondiaal aan te pakken. “Voor criminelen is de grens een wapen: in een paar muisklikken gaat een criminele waardestroom de wereld over. 80% van onze opsporingsonderzoeken naar criminele activiteiten heeft ondertussen een internationale component. Daarom moeten we verder en intensief inzetten internationale samenwerking”, zegt Niels Obbink, algemeen directeur van de FIOD.

De J5 is een samenwerkingsverband tussen Amerikaanse, Britse, Australische, Canadese en Nederlandse experts van fiscale- en opsporingsdiensten. Sinds 2018 werken deze diensten samen en delen ze kennis en informatie om financiële en fiscale fraude nog effectiever aan te kunnen pakken. De opkomst van nieuwe fraudefenomenen en technieken wordt gedeeld, net als de beste methoden om daar snel achter te kunnen komen. Nederland en de VS lopen samen voorop met hun kennis over de aanpak van crypto-fraude. Andere landen brengen over weer andere onderwerpen hun expertise in. Daarnaast werkt de J5 toe naar een overzicht van fraudevormen waarop samengewerkt kan worden. Samen staan we sterker is het devies.

De J5: samenwerken en innoveren

Groepsfoto op een podium met op het scherm de tekst Global Financial Institutions Partnership, daarvoor een groepsfoto van de 5 J5 chiefs, staatssecretaris van Rij en DG Belastingdienst Peter Smink.
De Joint Chiefs of Global Tax Enforcement, (vlnr) John Ford (Australië), Eric Ferron (Canada), Niels Obbink (Nederland), Richard Las (Verenigd Koninkrijk) en Jim Lee (Verenigde Staten) met in het midden Staatssecretaris Marnix van Rij en DG Belastingdienst Peter Smink.

Kennis en informatie private partijen ook internationaal benutten

Om die kennis met elkaar te kunnen delen, is er regelmatig overleg. Vanwege de afstand en tijdsverschillen is dat vaak digitaal. Maar deze week vindt er in Amsterdam de Global Financial Institutions Partnership (GFIP) summit plaats.
Deze ‘Summit’ staat voor een groot deel in het teken van publiek-private samenwerking bij de aanpak van fraude. Onder andere banken en Fintech bedrijven hebben ook veel last van criminele fraudepogingen. Dat betekent dat ook zij beschikken over kennis en signalen over fraudefenomenen. Door die informatie met elkaar te delen, kan fraude beter voorkomen en aangepakt worden. Tegelijkertijd kunnen private partijen hun rol als poortwachter beter invullen. Dit soort publiek-private samenwerking vond al binnen een aantal landen plaats (waaronder Nederland), maar de J5 geeft dit sinds vorig jaar ook internationaal vorm in het zogeheten Global Financial Institutions Partnership (GFIP).

Voor de samenleving

“Voor burgers en ondernemers betekent het dat de overheid actief bezig is om onze economie en samenleving financieel en fiscaal te beschermen en weerbaar te maken. Omdat criminaliteit en fraude dóór en óver grenzen heen gaat, werken en innoveren wij ook sterk internationaal samen. Dát is waar de FIOD, J5 en de GFIP Summit voor staan.”, aldus Niels Obbink. Dat heeft ook echt impact. Een bekend resultaat is bijvoorbeeld het offline halen van een provider die het mogelijk maakte om crimineel geld via bitcoins wit te wassen. Lees daarover het persbericht: https://www.fiod.nl/fiod-en-om-halen-witwasmachine-voor-cryptovaluta-offline/

Podcast FIOD Talk

Meer weten over de internationale aanpak van fraude in de J5 en de rol van de FIOD?
Beluister hier de podcast met Niels Obbink en Menno Ezinga.