Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Man aangehouden voor witwassen met PGP-telefoons

De FIOD heeft op dinsdag 5 maart in een strafrechtelijk onderzoek een man uit Capelle aan den IJssel aangehouden. De 42-jarige man zou in de periode 2017 t/m 2021 hebben gehandeld in PGP-telefoons die waren voorzien van Sky-ECC en Encrochat, met een omzet van meer dan 15 miljoen euro.  De man wordt verdacht van witwassen en het opzettelijk doen van onjuiste aangiften omzetbelasting. Tijdens de doorzoeking van zijn woning is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie, meer dan 9.000 euro contant geld en verschillende devices, waaronder 35 mobiele telefoons. De verdachte is voorgeleid aan de rechter-commissaris te Rotterdam en voor 14 dagen in bewaring gegaan.

Het strafrechtelijk onderzoek startte na signalen van diverse opsporings- en controlediensten. De verdachte had tot 2021 een winkel in telecommunicatie-artikelen en internetdiensten. Vermoed wordt dat verdachte vanuit deze onderneming in grote getalen PGP-toestellen en de bijbehorende abonnementen voor het gebruik van Sky-ECC en Encrochat verkocht. Maar ook het sluiten van zijn winkel is hij doorgegaan met deze handel. Het is een feit van algemene bekendheid dat PGP-toestellen veelvuldig gebruikt worden door personen die zich schuldig maken aan (zware) georganiseerde criminaliteit.

 De PGP-omzet werd volgens het onderzoeksteam door verdachten buiten de boekhouding gehouden. De afnemers van de PGP-toestellen werden contant betaald of met Bitcoins. De verdachte man raadde zijn klanten af om betalingen per bankrekening te voldoen. Ook heeft de verdachte sinds de sluiting van de winkel geen zichtbare bron van inkomsten gehad. De man was, althans op papier, in loondienst maar dat is vooralsnog uit onderzoek niet gebleken. De verdachten hebben de criminele herkomst van deze geldbedragen vermoedelijk verborgen en verhuld door voor de PGP-verkoop geen boekhouding te voeren, anonimiteit te bieden aan de PGP-afnemers en tevens grote contante geldbedragen of anonieme bitcoinbetalingen aan te nemen, terwijl verdachten wisten dat hun klanten in het criminele circuit zaten..

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Aanpak witwassen prioriteit

De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Hieronder valt ook de aanpak van onverklaarbaar vermogen. Het gaat om personen met een levensstijl die niet aansluit bij hun officieel geregistreerde inkomen en hun vermogen.

Ter informatie!  Belastingfraude kan systeem ondermijnen

De Belastingdienst moet erop kunnen vertrouwen dat burgers en bedrijven juiste belastingaangiften doen. Fraude kan het systeem ondermijnen. Door belastingfraude loopt Nederland inkomsten mis. Ook ondermijnt fraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid. Daarom wordt het aangepakt.

Voor informatie: Wietske Visser, 06 – 18 60 77 61
fiod.persvoorlichting@belastingdienst.nl

Categorie