Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Twee mannen verdacht van verkoop nep coronavrije verklaringen  

De FIOD heeft op 26 juni een 22-jarige man uit Baarn aangehouden en op 23 juni een 22-jarige man uit Utrecht. Beiden worden verdacht van valsheid in geschrift. Zij boden vervalste COVID-19 testuitslagen aan, waarin stond vermeld dat iemand coronavrij was, zonder dat die persoon daadwerkelijk was getest. De certificaten werden te koop aangeboden via social media. Er hebben doorzoekingen plaatsgevonden in hun woningen. Daarbij is beslag gelegd op computers en mobiele telefoons. Op 24 juni is de verdachte uit Utrecht heengezonden in afwachting van nader onderzoek.

Om te reizen van en naar bepaalde landen moet je als reiziger een negatieve testuitslag kunnen laten zien, waarin staat dat je getest en corona-vrij bent. De kosten van deze test moet je zelf betalen. De mannen boden negatieve testuitslagen aan voor een paar tientjes, hetgeen aanzienlijk lager is dan de prijs bij de commerciële partijen. In samenwerking met de politie is bij één van de mannen, anoniem, een vervalste negatieve testuitslag gekocht. De testuitslagen ogen officieel met stempels, namen en handtekeningen van artsen en laboratoria. Deze artsen en laboratoria blijken hier echter niks mee te maken te hebben.

Onderzoek moet uitwijzen wat de omvang van deze fraude is, maar vooralsnog lijkt het te gaan om tientallen verklaringen.

Kopen vervalste verklaringen ook strafbaar

Niet alleen het maken en verkopen van vervalste negatieve testuitslagen is strafbaar, ook het kopen en het gebruiken ervan. Het onderzoek zal zich eveneens richten op de kopers. Indien zij gaan reizen, zonder dat ze weten of ze besmet zijn met het corona-virus, nemen zij het risico dat zij anderen kunnen besmetten. Dit vormt een bedreiging voor de volksgezondheid.

De FIOD heeft in dit onderzoek samengewerkt met de afdeling specialistische opsporing van de politie-eenheid Den Haag. Het onderzoek staat onder leiding van Functioneel Parket.

Optreden tegen misbruik coronacrisis

De coronacrisis haalt bij heel veel mensen het beste naar boven. Helaas zien sommigen kansen voor fraude. Misbruik maken van de coronacrisis is maatschappelijk onacceptabel. De opsporingsdiensten en het OM geven prioriteit aan de bestrijding van misbruik van deze situatie en treden hiertegen op. Indien mogelijk met een snelle interventie gericht op het stoppen hiervan.

Voor informatie: Wietske Visser, 06 – 18 60 77 61

Categorie