Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Onderzoek naar Amsterdamse verhuurmakelaar

Verhuurders die hun pand verhuren, realiseren zich niet dat criminelen hun woning of bedrijfspand kunnen huren voor illegale activiteiten. Daarbij kan gedacht worden aan illegale prostitutie, hennepteelt of de productie van synthetische drugs. De overheid treedt op tegen deze vorm van ondermijnende criminaliteit. Op 13 december doorzocht de FIOD, in samenwerking met de politie, een 8-tal panden in Amsterdam en Zaandam.

Tijdens deze doorzoekingen is een 49-jarige Amsterdamse verhuurmakelaar in zijn woning aangehouden. De man wordt verdacht van witwassen en is overgebracht naar een politiebureau in Haarlem. Het vermoeden is dat panden waarvoor hij bemiddelde werden gebruikt om geld, wapens, en verdovende middelen op te slaan, maar ook om criminelen in te huisvesten. Daarvoor ontving hij vermoedelijk contant geld van personen zonder legale middelen van bestaan. Tevens bemiddelde hij mogelijk in de verkoop van onroerend goed. Het opsporingsteam vermoedt dat het gaat om dubieuze transacties met zeer hoge provisies. Door de ontvangst en uitgaven van deze contante gelden maakt de verdachte zich schuldig aan witwassen.

Tijdens de doorzoekingen in de verschillende panden is onder meer beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, luxe goederen, een boot, een auto, gas- en stungranaten, verdovende middelen waaronder 500 gram MDMA en cocaïne, softdrugs, valse identiteitspapieren en contant geld.

Het strafrechtelijk onderzoek van de FIOD staat onder leiding van het Arrondissementsparket Amsterdam en is voortgekomen uit een casus van het RIEC Amsterdam-Amstelland. De man is inmiddels in vrijheid gesteld, maar blijft verdachte in dit onderzoek.

Ter informatie!  Aanpak vastgoedcriminaliteit

Vastgoedcriminaliteit heeft negatieve gevolgen voor de veiligheid en leefbaarheid van de omgeving. Maar ook voor de verhuurder: het pand wordt in verband gebracht met drugscriminaliteit, witwassen of illegale huisvesting én er volgen hoge kosten voor bijvoorbeeld de ontmanteling van een drugslab. Publieke en private partijen werken samen om misbruik van vastgoed voor criminele doeleinden te kunnen voorkomen.

Ter informatie!  Aanpak witwassen prioriteit

Het voorkomen en bestrijden van witwassen is van groot belang voor de effectieve preventie en repressie van allerlei vormen van (ondermijnende) criminaliteit. Het verhullen van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van onder meer overheidsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten. Ook kunnen deze illegale inkomsten worden gebruikt voor de financiering van dezelfde of nieuwe criminele activiteiten en/of investeringen in bonafide ondernemingen en vastgoed. Dit tast het financieel-economisch stelsel aan.

Ter informatie!  RIEC

Tien Regionale Informatie- en Expertise Centra (RIEC’s) en het Landelijk Informatie- en Expertise Centrum (LIEC) richten zich op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Ze verbinden informatie, expertise en krachten van de verschillende overheidsinstanties. Daarnaast stimuleren en ondersteunen de RIEC's en het LIEC de publiek-private samenwerking bij de aanpak van ondermijning.

Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie