Onderzoek naar belastingfraude en witwassen
Publicatiedatum 05-10-2021, 11:38
Op 4 oktober heeft de FIOD een 43-jarige man uit Koog aan de Zaan in Amsterdam aangehouden. De man wordt verdacht van belastingfraude en witwassen. Ook is een woning in Amsterdam doorzocht, waarbij beslag is belegd op fysieke en digitale administratie, pinpassen, een rugtas met 3 vuurwapens, een tas met ongeveer 850 patronen en een kleine hoeveelheid cocaïne. De vuurwapens, patronen en cocaïne zijn overgedragen aan de politie.
De FIOD is een strafrechtelijke onderzoek gestart nadat een bank ongebruikelijke transacties had gemeld aan de FIU. Op de bankrekeningen van een bedrijf werden grote contante stortingen en opnames gedaan die niet konden worden verklaard. Binnen twee jaar is ruim 1,4 miljoen euro van de zakelijke rekeningen afgeschreven, waarvan ruim 1 miljoen euro contant werd opgenomen. Vermoedelijk gaat het om 250.000 euro niet afgedragen omzetbelasting en een bedrag van 1 miljoen euro dat geen legale herkomst lijkt te hebben. Onderzoek moet uitwijzen waar het geld vandaan kwam en naartoe is gegaan.
Het bedrijf dat inmiddels is opgeheven, stond vermoedelijk op naam van een katvanger. Daardoor bleef de 43-jarige verdachte, die waarschijnlijk verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het bedrijf, buiten beeld. De katvanger had naar alle waarschijnlijkheid geen bemoeienis en inzicht in de activiteiten van het bedrijf. Hij had zijn pinpassen inclusief pincodes en inloggegevens voor het internetbankieren afgestaan aan de verdachte en kreeg hiervoor een vergoeding. Dit lijkt makkelijk geld verdienen, maar meewerken aan het wegsluizen van crimineel geld is strafbaar.
Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.
Belastingfraude
De Belastingdienst moet erop kunnen vertrouwen dat burgers en bedrijven juiste belastingaangiften doen. Fraude met belastingafdrachten werkt concurrentievervalsend voor bedrijven die wel netjes aan hun betalingsverplichtingen voldoen en het brengt de maatschappij schade toe. Ook ondermijnt fraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid.
Aanpak witwassen
De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.
FIU
Om het witwassen van geld of terrorismefinanciering moeilijker te maken, moeten banken, andere financiële instellingen, notarissen, accountants en belastingadviseurs, autohandelaren en botenverkopers ongebruikelijke transacties melden bij de FIU. Deze zogenoemde poortwachters zijn onmisbaar in de aanpak van witwassen en daarom is het van belang dat zij hun verplichtingen in het kader van de Wwft nakomen. De FIU beoordeelt vervolgens of de ongebruikelijke transactie verdacht is. Indien de transactie als ‘verdacht’ wordt aangemerkt dan kan die onderzocht worden door een opsporingsinstantie of een veiligheidsdienst.
Voor informatie: Wietske Visser, 06 – 18 60 77 61