Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Corruptie

Corruptie is het maken van misbruik van toevertrouwde macht en/of bevoegdheden voor persoonlijk gewin. Corruptie is er in alle soorten en maten, in verschillende branches en allerlei landen. Corruptiebestrijding is belangrijk omdat corruptie het vertrouwen van burgers in eerlijke handel ondermijnt en concurrentievervalsend werkt. Uiteindelijk betalen de klanten te veel voor producten en diensten, omdat de kosten voor corruptie terugverdiend moeten worden.

Wat is corruptie?

Corruptie gaat vaak samen met andere strafbare feiten zoals valsheid in geschrifte, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De belangrijkste vormen van corruptie is omkoping.

Bij omkoping zijn er twee partijen betrokken, de omkoper en de degene die omgekocht wordt. Dat kunnen zowel natuurlijke personen of ambtenaren als bedrijven zijn. Het doel van de omkoping is dat de omgekochte iets doet, of juist iets niet doet, waardoor de omkoper oneerlijke (zakelijke) voordelen heeft.

Omkoping kan bijvoorbeeld plaatsvinden met steekpenningen of smeergeld dat door de omkoper aan de omgekochte wordt betaald. Soms gebeurt het dat er te hoge bedragen worden gefactureerd en dat het voordeel wordt verdeeld of dat de omgekochte goederen of diensten krijgt in ruil voor de opdracht of handeling. Afpersing, intimidatie of bedreiging met geweld om iets gedaan te krijgen is ook een vorm van corruptie.   

Wat doet de FIOD tegen corruptie?

In het Anti-Corruptie Centrum werken specialisten van de FIOD op het gebied van corruptiebestrijding. Hiermee kunnen wij beter en sneller corruptie signaleren en opsporen. Zo zijn we in staat zowel nationale als internationale opsporingsonderzoeken te doen naar corruptie. Omdat corruptie zich over de hele wereld afspeelt, hebben we goed contact met opsporingsdiensten van andere landen.

Ons doel is dat het risico op corruptie een serieus onderwerp is en blijft in de directiekamer van Nederlandse bedrijven. Wij willen zorgen voor meer bewustwording dat integer zaken doen de norm moet zijn. Dit omdat corruptie ondermijnend werkt in de betreffende landen en eerlijke concurrentie verstoort.

Het Anti-Corruptie Centrum houdt zich voornamelijk bezig met het opsporen van buitenlandse ambtelijke corruptie en binnenlandse niet-ambtelijke corruptie.

Wat kan ik tegen corruptie doen?

Het tegengaan van corruptie begint bij uzelf. Door op de juiste manier zaken te doen en corruptie niet te accepteren in uw werk. Meer informatie hierover is te vinden in de brochure en het animatiefilmpje ‘eerlijk zakendoen zonder corruptie‘. De brochure is een gezamenlijke uitgave van de Ministeries van Buitenlandse Zaken, Veiligheid & Justitie, Economie en ondernemersorganisaties ICC Nederland, VNO-NCW en MKB Nederland.

Hoe kan ik corruptie melden?

Hebt u zelf vermoedens van corruptie? Dan kunt u dit bij ons melden. Neem contact op met het Anti-Corruptie Centrum per mail fiod.acc@belastingdienst.nl.