Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Witwassen

Door witwassen kunnen criminelen illegaal verdiend geld gebruiken in de maatschappij of terrorisme financieren. De FIOD brengt onder meer geldstromen in kaart om onterecht vermogen af te pakken van criminelen.

Wat is witwassen?

Eurobiljetten aan droogrek om de criminele activiteit van witwassen uit te beelden.

Criminelen proberen met witwassen de herkomst te verbergen van geld dat afkomstig is uit misdaad. Zoals drugshandel of oplichting. Witwassen kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld:

  • valse facturen (laten) maken: daardoor lijkt het alsof het geld met een bedrijf is verdiend;
  • geld storten op de rekening van een bedrijf in een ander land dat minder controleert op witwassen;
  • illegaal geld omzetten in cryptovaluta zoals de bitcoin. Er zijn geen persoonsgegevens nodig voor betalingen met deze digitale munten. Daarom zijn ze in trek bij criminelen voor illegale betalingen.

Meewerken witwassen strafbaar

Onderzoekers schatten dat in Nederland elk jaar € 13 miljard aan crimineel geld wordt witgewassen. Hierdoor kunnen criminelen het illegaal verdiende geld gebruiken in de maatschappij. Of met het geld andere misdaden organiseren. Het meewerken aan witwassen is strafbaar. Financieel adviseurs, notarissen, banken en andere instellingen moeten verdachte betalingen melden bij de Finance Intelligence Unit Nederland (FIU Nederland).

FIOD pakt crimineel geld af

De FIOD brengt criminele geldstromen in kaart en neemt crimineel geld in beslag. Want misdaad mag niet lonen. Met het geld stelt de FIOD onder meer slachtoffers schadeloos. Dit draagt bij aan het herstel van het rechtsgevoel van de slachtoffers en de maatschappij.

Samenwerken tegen witwassen: Anti Money Laundering Centre (AMLC)

De FIOD werkt samen tegen witwassen met andere instanties in Nederland en in het buitenland. In het AMLC bijvoorbeeld met:

  • Belastingdienst
  • Nationale Politie
  • Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU).
  • Openbaar Ministerie (OM)

Melden ongebruikelijke geldtransactie

Meldplichtige instellingen en beroepen moeten ongebruikelijke geldtransacties melden bij FIU-Nederland. De FIU-Nederland deelt die informatie onder meer met de FIOD.

Fraude melden

Wilt u fraude melden? Gebruik dan het online formulier fraude melden van de FIOD. Als u dat wil, krijgt u een ontvangstbevestiging. Hebt u uw contactgegevens aan ons doorgegeven? Dan nemen we alleen contact met u op als we nog vragen hebben. We mogen niet vertellen wat we met uw melding doen.