Twee aanhoudingen in onderzoek naar misbruik TVL-subsidieregeling
Publicatiedatum 12-02-2021, 14:42
De FIOD heeft vandaag 2 Groningers (57 en 21 jaar) aangehouden. Zij worden verdacht van valsheid in geschrift en witwassen. Tijdens de doorzoekingen op vier adressen in de provincie Groningen is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, twee auto’s en contant geld.
De FIOD doet onderzoek naar beide mannen, omdat zij vermoedelijk misbruik hebben gemaakt van de subsidieregeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Die regeling heeft de Nederlandse overheid in het leven geroepen voor ondernemers die door de Covid-maatregelen worden getroffen en vaste lasten niet meer kunnen betalen. Om in aanmerking te komen voor de TVL-regeling geldt een aantal voorwaarden, zoals een omzetverlies van minimaal 30%. Om de hoogte van het omzetverlies aan te tonen, leveren ondernemers gegevens aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
De aangehouden mannen zouden valse belastingaangiften hebben opgesteld en aangeleverd bij RVO om op die wijze omzetverlies aan te tonen. Uit eerdere gegevens van de Belastingdienst komt naar voren dat deze bij RVO aangeleverde belastingaangiften niet kunnen kloppen. De ontvangen TVL-subsidie werd direct na ontvangst contant opgenomen door de verdachten.
Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.
Optreden tegen misbruik coronacrisis
De coronacrisis haalt bij heel veel mensen het beste naar boven. Helaas zien sommigen kansen voor fraude. Financieel misbruik maken van de coronacrisis is maatschappelijk onacceptabel, omdat gebruik gemaakt wordt van gemeenschapsgeld. De opsporingsdiensten en het Openbaar Ministerie geven prioriteit aan de bestrijding van misbruik in deze uitzonderlijke situatie en treden hiertegen op. Indien mogelijk wordt gebruik gemaakt van een snelle interventie gericht op het stoppen van de fraude.
Voorkomen misbruik
Om misbruik zoveel mogelijk tegen te gaan heeft RVO een uitgebreid systeem ingericht. Op basis van misbruikmeldingen is het systeem aangescherpt. Inmiddels zijn risicoprofielen aangepast en wordt uitbetaling van voorschotten gecontroleerd waarbij gebruik wordt gemaakt van gegevens van de Belastingdienst. Lees hier het volledige persbericht van 14 januari 2021.
Informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61