Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Twee aanhoudingen in onderzoek naar valse dienstverbanden en het witwassen van crimineel verkregen geld

Op 8 maart heeft de FIOD twee mannen (57 en 65) in Den Haag en Zoetermeer aangehouden. Beiden worden verdacht van valsheid in geschrift en de 57-jarige man eveneens van witwassen. De woning van de 57-jarige verdachte in België is doorzocht in samenwerking met de Federale Politie ter plaatse. Ook de woning van de 65-jarige man in Zoetermeer, drie vakantiewoningen in Zevenhuizen, twee bedrijfspanden in Den Haag en in Rotterdam en drie garageboxen in Den Haag en Zevenhuizen zijn doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie en ook diverse panden van hypotheekhouders.

In verschillende opsporingsonderzoeken wordt vermoed dat de 57-jarige verdachte voor diverse personen valse werkgeversverklaringen opmaakt waarmee een legaal inkomen werd voorgewend. Uit onderzoek van de FIOD blijkt dat diverse werknemers die bij de verdachte in dienst zijn getreden, een woning hadden gekocht en een hypotheek zijn aangegaan. Het dienstverband werd gebruikt voor een hypotheekaanvraag. In veel gevallen werd het dienstverband kort vóór of na het verkrijgen van de hypotheek en de woning beëindigd, terwijl volgens de werkgeversverklaringen sprake was van een vast dienstverband voor onbepaalde tijd. Er is beslag gelegd op negen woningen waarop een hypotheek rust die is verkregen met deze vermoedelijk valse werkgeversverklaringen. Tevens is het vermoeden dat de man geld heeft witgewassen voor bedrijven die over crimineel verkregen geld beschikten. Daarbij werden facturen opgemaakt voor werkzaamheden die waarschijnlijk in werkelijkheid niet zijn verricht.

Na verder onderzoek vermoedt het opsporingsteam dat de 65-jarige man eenzelfde werkwijze hanteerde met valse dienstverbanden. Beide verdachten zijn op 10 maart door de rechter-commissaris in bewaring gesteld.

Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Aanpak witwassen en ondermijning prioriteit

De aanpak van witwassen en ondermijning heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten. Bij ondermijnende criminaliteit maken criminelen voor illegale activiteiten gebruik van legale bedrijven en diensten. Het gaat om het gebruiken van legale structuren voor criminele handelingen of om crimineel geld wit te wassen. Er is sprake van verwevenheid tussen de onder- en de bovenwereld.

Voor informatie: Wietske Visser, 06 – 18 60 77 61

Categorie