Twee aanhoudingen in witwasonderzoek in Rotterdam
Publicatiedatum 06-07-2017, 12:00
De FIOD heeft woensdag 2 verdachten aangehouden in een grootschalig witwasonderzoek. Het gaat om een 34-jarige en 44-jarige man uit Rotterdam. De FIOD en politie hebben op 7 plaatsen doorzoekingen gedaan. Er is beslag gelegd op onder andere onroerend goed, auto’s en cash geld. In het onderzoek is samengewerkt met het Integraal Afpakteam (ConfisQ). Het onderzoek staat onder leiding van een Rotterdamse officier van justitie.
Het onderzoek is gestart na een melding bij de Financial Intelligence Unit (FIU) over ongebruikelijke transacties tussen beide verdachten bij de aankoop van een woning. De legale inkomsten van beide verdachten lijken niet toereikend voor het doen van grote aankopen zoals onroerend goed en auto’s. Het vermoeden is dat zij aankopen hebben gedaan met inkomsten uit criminaliteit. Door de aanschaf van onroerend goed en luxe goederen zouden zij hun criminele inkomsten hebben witgewassen.
Doorzoekingen en beslag
De FIOD en politie deden doorzoekingen in drie woningen in Rotterdam, een zonnestudio en cafetaria in Rotterdam en een bedrijfspand in Bergschenhoek en Bleiswijk. Er is beslag gelegd op 2 panden, ca. 14 duizend euro cash geld, bitcoins, 3 paarden, 2 paardentrailers, 3 exclusieve horloges en 7 auto’s.
Een van de auto’s had een verborgen ruimte. Een van de doorzochte bedrijfspanden was ingericht om hennep te snijden, verpakken en te verkopen. In een verborgen ruimte werden 3 zakken hennep en een partij zeer zwaar vuurwerk aangetroffen. In één van de woningen werd een kilo cocaïne gevonden.
Integraal Afpakteam (ConfisQ)
Het Integraal Afpakteam (ConfisQ) is een samenwerkingsverband tussen politie, Belastingdienst, de FIOD, deurwaarders van de gemeente Rotterdam, Openbaar Ministerie en het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC). Het team beoogt kennis van de diverse partners te bundelen en daarmee effectiever crimineel verkregen vermogen ‘af te pakken’.
Een groot deel van alle criminaliteit wordt gepleegd met het oog op snel financieel gewin. Of het nu gaat om drugshandel, diefstal of fraude: in alle gevallen is geld de drijfveer van criminelen. Door dit geld van de criminelen af te pakken, raken Politie, Bijzondere Opsporingsdiensten zoals de FIOD en alle andere partners hen op een plek waar het pijn doet: in de portemonnee. De intensivering op afpakken kenmerkt zich door een intensieve samenwerking tussen een groot aantal overheidsdiensten. Het streven is dat alle diensten nog meer integraal gaan afpakken. Een speerpunt bij de intensivering is de corruptie- en witwasbestrijding.
Bijstand Douane en Defensie
Bij de doorzoekingen verleende de Douane bijstand met geld- en drugshonden. Defensie verleende bijstand met een gespecialiseerd zoekteam. Deze zoekteams kunnen moeilijke zoekopdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld in zeer kleine ruimtes, of ruimtes met weinig of geen licht en ook in onveilige situaties. De zoekspecialisten gebruiken hun zintuigen om veranderingen in de omgeving te ontdekken en ook maken ze gebruik van geavanceerde middelen als een grondradar. Met een grondradar kan een zoekteam tot enkele meters in de bodem te kijken, of door muren en objecten om bijvoorbeeld verborgen ruimtes te ontdekken. Politie en justitie doen vaak een beroep op de zoekteams van Defensie.
FIU
Om het witwassen van geld of terrorismefinanciering moeilijker te maken, moeten banken, andere financiële instellingen, notarissen, accountants en belastingadviseurs, autohandelaren en botenverkopers ongebruikelijke transacties melden bij de FIU. Deze zogenoemde poortwachters zijn onmisbaar in de aanpak van witwassen en daarom is het van belang dat zij hun verplichtingen in het kader van de Wwft nakomen. De FIU beoordeelt vervolgens of de ongebruikelijke transactie verdacht is. Indien de transactie als ‘verdacht’ wordt aangemerkt dan kan die onderzocht worden door een opsporingsinstantie of een veiligheidsdienst.