Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Witwasonderzoek door ontsleutelde cryptocommunicatiedata

De FIOD heeft op maandag 20 november drie mensen aangehouden en een doorzoeking verricht in een onderzoek naar witwassen. De verdachten, een 47-jarige man en 44-jarige vrouw uit Rotterdam en een 36-jarige man uit Turkije, zijn overgebracht naar cellencomplexen voor verhoor. Het drietal wordt verdacht van het witwassen van crimineel geld. Een woning in Rotterdam is doorzocht en daarbij is onder meer beslag gelegd op telefoons, administratie en een auto.

Het strafrechtelijk onderzoek startte met data die de politie in 2021 achterhaalde in een cryptocommunicatieonderzoek. Uit analyse van ontsleutelde cryptocommunicatiedata van communicatiedienst SkyECC vermoedt het opsporingsteam dat de 44- en 47-jarige  verdachten in opdracht van de 36-jarige man crimineel geld hebben witgewassen.

Uit diverse chatgesprekken van de cryptotelefoons kwam naar voren dat de 47-jarige man zich vanaf 2020 bezig hield met het ophalen, tellen, inpakken en wegbrengen van circa 30 miljoen euro aan contant geld. Hij werd daarbij vermoedelijk door de vrouw geholpen. De man vervoerde vervolgens de geldtransacties tijdens zijn werk en overhandigde de contanten vermoedelijk aan chauffeurs die het geld naar het buitenland transporteerden. Uit onderzoek bleek dat de 47-jarige verdachte voor zijn werkzaamheden ruim werd beloond. De 36-jarige man was degene die telkens opdracht gaf tot het ophalen, tellen, inpakken en verder vervoeren van het contante geld.

De 47-jarige en 36-jarige verdachten zijn donderdag 23 november bij de rechter-commissaris voorgeleid. Deze heeft besloten dat zij in ieder geval nog veertien dagen vast blijven zitten. De vrouw is na verhoor heengezonden.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Cryptocommunicatiedata

Cryptocommunicatiedata zijn berichten en metadata die verkregen zijn uit de communicatie tussen versleutelde telefoons. Deze telefoons zijn legaal, maar ook populair onder criminelen. Criminelen denken onterecht dat ze in het geheim, buiten het zicht van opsporingsdiensten, kunnen opereren en niet gepakt kunnen worden. Inmiddels heeft de politie samen met diverse partners in binnen- en buitenland verschillende cryptocommunicatieplatformen ontmanteld.

Opsporingsdiensten maken gebruik van cryptocommunicatiedata van cryptocommunicatieplatformen voor eigen opsporingsdoeleinden en beschikken over een eigen Crypto Analyse Team (CAT). Deze teams analyseren en duiden informatie van onderschepte cryptocommunicatiedata van diverse cryptocommunicatieplatformen. Opsporingsdiensten en het Openbaar Ministerie gaan onverminderd voort met het opsporen en oprollen van criminele organisaties.

Meer informatie: Audrey Nijhof, 06 - 50 100 261

Categorie